Návštěva krajanů z USA u pomníku Ch. Havlata – posledního padlého Američana, 9. 9. 2024

V pondělí 9. září 2024 se nedaleko Volar, u pomníku posledního padlého amerického vojáka, uskutečnila jedinečná událost, která propojila českou a americkou komunitu. Skupina krajanů z americké Nebrasky, která se každoročně vydává na poznávací cestu po České republice, zavítala právě sem, aby se seznámila s místní historií a památníkem připomínajícím dramatické události osvobození jihozápadních Čech americkou armádou a smrt nebraského rodáka Charlese Havlata.

Návštěva byla původně plánována jako malé setkání, ale k našemu překvapení dorazil plný autobus Američanů československého původu, kteří se zapojili do vzpomínkového programu. Akci podpořila svou účastí i starostka Volar, paní Martina Pospíšilová a místostarosta Bohuslav Kub, což podtrhlo význam celé události.

Na místě jsme americkým hostům představili historické fotografie, dokumenty a příběh spojený s památníkem Ch. Havlata. Radim Košíček, pamětník a člen klubu Buddies of the 4th Armored Division Písek, ukázal materiály z doby vzniku památníku, které připravil společně s naším klubovým historikem Richardem Prausem.

Setkání se neslo v duchu přátelství a vzájemného respektu. Hosté měli možnost ochutnat tradiční český chléb a punčový dort (jenž donesl František Hodina a připravila jeho sestra – za což jim děkujeme!), a to jim umožnilo přiblížit si nejen historii, ale i místní kulturu. Po krátké, ale intenzivní návštěvě pokračovala skupina ve svém programu a zamířila do Českého Krumlova.

Jako výraz díků obdržel Radim Košíček od našich krajanů dobovou armádní „lodičku“ a kopie dokumentů z amerického muzea, které budou uchovány v archivu klubu Buddies.

Na závěr bychom chtěli poděkovat Filipovi H., který celou akci koordinoval a zároveň tlumočil, což umožnilo hladkou komunikaci mezi všemi zúčastněnými. A také Patriku I. a Alexovi P. jenž naše hosty přivítali v dobových uniformách.

Tato mimořádná návštěva ukázala, jak silné pouto může zůstat mezi našimi krajany, i když žijí tisíce kilometrů daleko. Těšíme se, že podobné návštěvy budeme moci realizovat i v budoucnu.

Buddies of the 4th Armored Division Písek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *